23 Mayıs 2016 Pazartesi

Önsöz

Blog yazmak  benim için kayda geçmek anlamı taşıyor.

Bilgilere internet ortamında erişmek çok güzel ve kolay. Bilgi kirliği taşıyan ve bir torba içine doldurulmuş belge ve fotoğraflardan doğrulara erişmek gerek. Bunu yaparak gelecekte izlenebilir belgeler oluşturmayı amaçlıyorum.  Çalışmama esas olan belgeler kişisel arşivlerden ve okuldan bulunan belgelerle birlikte facebook aracılığı ile bulunan bilgi ve fotoğraflardan oluşuyor. Taslak olarak yaptığım bu çalışma düzenlenerek ve düzeltilerek gelişecektir.

Yenimahalle Barbaros İlkokulu 1952-1959 ilk yıllarındaki bilgileri burada toplamak istedim.

Okulun açılışı ile ilgili önemli fotoğrafları sergilemek istiyorum.



1950'de Fevkiye Tamur hanımın idaresinde 5. durakta Çınar fırını olan köşedeki binanın üst katında 5 öğretmen ve 1 başöğretmen ile eğitim ve öğretim başlamıştır. 1951–1952 öğretim yılında 389'a ulaşan öğrenci mevcudu ve 11 öğretmen ile aynı binada zor şartlar altında çalışmalarına devam etmiştir. Gittikçe artan öğrenci mevcudunun artık barındıramayan bu bina, esasen okul olarak da yapılmadığından ihtiyaçları karşılayamamakta ve yeni bir binanın araştırılmasına lüzum hasıl olmaktadır. Nihayet bu ihtiyacın mevcut binalarda giderilemeyeceği anlaşıldığında Ankara Valisi Kemal Aygün ve ilgililer şimdiki okul binasının yerini tespit edip 01.01.1952 tarihinde bir merasimle temelini atarak 6 ay içerisinde tamamlanmasına yardımcı olmuşlar ve 06.12.1952 tarihine daha da çok artan öğrenci mevcudu yüzünden 16 öğretmen ve 1 başöğretmen ile çift öğretim yapmak üzere bugünkü binaya taşınarak çalışmaya başlamışlardır. 23.01.1953 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığının kararı ile Barbaros İlkokulu adını almıştır-  Mehtap Çayırlı Oray

1950-51 yılında çınar fırınında ilk ilkokul açıldığında 6 öğretmen vardı. Fevziye Tamur başöğretmen, Fatma Erbek  5. sınıf (bizimsınıf-20,21 kişi), Zehra Ünal, Emine hanım ve hatırlamadığım diğer iki öğretmen. O sene biz mezun olduk. Ertesi yıl hatırladığım kadarı ile Yenimahalle kalabalıklaştığı için yakınlarda bir evi de okul olarak kıraladılar, sonra ilk okullar yapıldı. Yaşayanlara selam, vefat edenlere rahmet olsun- Oğuz Gür


Okulun proje ve kontrol hizmeti Damladol sokakta oturan Orhan İnönüeri tarafından yapılmıştır. Oğlu Oğuz İnönüeri'nin anlatımına göre o inşaatın yapımcısı değil kontrol mühendisidir. 

Pakize Erkan öğretmen okul yapımı sırasında da çok çaba harcamıştır. İnşaat sırasında ayağının kırıldığı bile söyleniyor. Okul başöğretmenliğini ilk olarak Fevkiye Tamur yapmıştır. Açılış konuşması onun tarafından yapılıyor. Gene Pakize Erkan öğretmenin oluşturduğu Yavrukurtlar o zamanki Yenimahalle ruhunu yansıtıyor. Bayrak nöbetinde Yavrukurtlar görülüyor.






Karnelerden soldaki fırının üstünde okunduğu yıl verilmiş olmalı. Okulun ismi Yenimahalle İlkokulu. Sağda artık Barbaros İlkokulu ismi kullanılıyor. Okul ismi için Yenimahalleliler'in fikri oylama ile alınmış ve valilik tarafından Barbaros ismine karar verilmiştir.

Bu fotoğrafların çoğu okulumuzun 1953 mezunu Oktay Demirkan'ın çabaları ile derlenmiş olup onun arşivinden alınmıştır. Kendisine şükran borcumuz var. Bu karneleri saklayıp bugüne kadar koruyan Ufuk Bulut'a da teşekkürler.

1 yorum:

  1. Adi hatirlanamayan ögretmenler Bedriye hanim ve bizi 1952-55 yillarinda okutan Feriha Berksoy dur.

    YanıtlaSil